Na výstave v Bruseli bude aj obraz Rómsky betlehem spod Spišského hradu

14.11.2005 Levoča

Spišské Podhradie 14. novembra (TASR) - Rómsky betlehem spod Spišského hradu - obraz namaľovaný naivnými umelcami z Kovačice vo Vojvodine a spišskými Rómami ...
Spišské Podhradie 14. novembra (TASR) - Rómsky betlehem spod Spišského hradu - obraz namaľovaný naivnými umelcami z Kovačice vo Vojvodine a spišskými Rómami poputuje na adventnú výstavu betlehemov do bruselskej katedrály.

Monumentálne olejomaľba má rozmery 1,8 krát 2,5 metra a podpísala sa pod neho pätica umelcov z Kovačice spoločne s trojicou spišských Rómov. \"Samozrejme, pomáhali aj ďalší, keďže dielo sa zrodilo v rámci projektu Equal zameraného na motiváciu znevýhodnených skupín obyvateľstva podporeného Európskym sociálnym fondom, \" vysvetlil prézes Kolpingovho diela na Slovensku (KDS) Pavol Zaťko.
Občianske združenie KDS podporuje malé podnikanie, zručnosť a kreativitu dlhodobo nezamestnaných. V Spišskom Podhradí napríklad ručne maľujú hodvábne šatky. S maľovaním rómskych motívov majú teda isté skúsenosti. \"V rámci tréningového bloku sme pozvali umelcov z Kovačice, ktorí priblížili miestnym Rómom základy maľovania a kompozície. Napokon spoločne vytvorili spomínaný obraz, \" uviedol P. Zaťko. Dodal, že slovo betlehem pochádza z hebrejčiny a znamená \"dom chleba\".
Po skončení výstavy betlehemov v bruselskej katedrále, kam obraz dopravia 27. novembra, ho tvorcovia chcú odovzdať niektorej z európskych inštitúcií v Bruseli ako symbol práva Rómov na \"svoj betlehem\".
Kolpingovo dielo na Slovensku je sociálno-vzdelávacím združením, je súčasťou Medzinárodného Kolpingovho diela so sídlom v nemeckom Kolíne. Na Slovensku pôsobí desať rokov, od marca 1995. Pripravuje a realizuje projekty aktívnej pomoci nezamestnaným na trhu práce.
 

Vyberte región